Översikt
Järnsparven är en liten grå och brun fågel som häckar i hela Sverige, från trädgårdar i söder till fjällbjörkskogen. Den vill ha tätt med buskar omkring sig. Här i landet är den mest en flyttfågel, och bara i södra Sverige stannar en del över vintern.1,3
Trots namnet har järnsparven en tunn näbb av insektsätartyp. Artnamnet modularis kommer från latinets modulus, som betyder melodi.5
Sedan 2025 står järnsparven på den svenska rödlistan som nära hotad, efter en minskning som uppskattas till 32,5 procent under de senaste tio åren.1
Utseende
Järnsparven är omkring 14 centimeter lång och väger cirka 20 gram.3,5
Hjässan, nacken, strupen och bröstet är blygrå, och det grå fortsätter i ett streck ovanför ögat. Ryggen är mörkbrun med svarta streck, och flankerna är tydligt streckade. Näbben är tunn och spetsig och benen rödbruna.3,5,9
Hane och hona är mycket lika, men hanen är något gråare på huvudet. Ungfåglarna har brunare huvud och en lösare, mer fluffig fjäderdräkt. De är också tydligare streckade, med streck även på strupe och bröst.5,7
Järnsparven knycker ofta med vingarna, särskilt vid revirtvister och när den konkurrerar om en partner.7
Utbredning och förekomst i Sverige
Järnsparven finns i Europa, utom på Island och längst i söder, och vidare österut genom västra Asien till norra Iran. Det europeiska beståndet uppskattas till 12–26 miljoner häckande par. Globalt räknas arten som livskraftig.5,8
I Sverige häckar järnsparven i hela landet och räknas till våra mest utbredda fågelarter. Den är sparsam på Gotland och i nordligaste Lappland, och i norra Norrlands inland är tätheterna generellt lägre.1,3
De flesta svenska järnsparvar flyttar. I september och oktober drar merparten iväg åt sydväst för att övervintra i västra och sydvästra Europa, och de kommer tillbaka i mars och april. Bara i södra Sverige stannar en del över vintern.3,5
Under 2000-talet har järnsparven minskat i stora delar av Europa, och det syns tydligt i Sverige också. Arten bedömdes som livskraftig från år 2000 men rödlistades 2025 som nära hotad. Minskningen räknas från en topp kring 2005–2010, och dagens bestånd är bara något mindre än det var runt år 2000. Minskningstakten når upp till kategorin sårbar, men arten har placerats som nära hotad eftersom järnsparvar kan invandra från grannländerna.1
Järnsparven är fridlyst och står på Skogsstyrelsens lista över fåglar som prioriteras inför skogsbruksåtgärder.1
Ekologi och häckning
Järnsparven häckar i många slags miljöer: löv- och barrskog, buskage och dungar i jordbrukslandskapet, fjällbjörkskog och, i södra Sverige, trädgårdar och parker. Gemensamt för alla är ett tätt buskskikt. Flest järnsparvar finns i skog med mycket ung gran, som granplanteringar och yngre granskog. I äldre skog, särskilt lövskog, finns den om buskskiktet är väl utvecklat. I gles tallskog saknas den, och i stora slutna skogar är den fåtalig. Ofta hittar man den i bryn mot öppen mark.1
I fjällen, där gran saknas, lever den i buskrik vegetation. Hyggen och granplanteringar ger bra miljöer de första 15–20 åren. Reviren är ganska små, ofta ett eller några hektar. Järnsparven missgynnas när täta buskage röjs bort i skogen, på hyggen och i kanterna mot öppen mark.1,3
Järnsparven är ganska skygg och ses ofta på marken, där den smyger omkring under buskar och häckar, ensam eller i par. Den äter insekter och frön, och ibland frukt. På sommaren tar den främst insekter, larver, puppor, spindlar, små skalbaggar och daggmaskar. På vintern äter den också bär och frön. Den har en kräva där växtdelarna mjukas upp.1,3,5,8,9
Parningslivet varierar. Det finns par med en hane och en hona, men ofta har en hona två eller fler hanar samtidigt, och ungarna i en kull har ofta olika fäder. Före parningen hackar hanen på honans bakdel så att hon stöter ut sperma från andra hanar. Själva parningen tar en tiondels sekund, och ett par kan para sig mer än hundra gånger om dagen.5,7,9
Honan bygger boet ensam av kvistar, mossa, lav och hår. Det ligger på marken i tät vegetation. Äggen är i regel fem till sex, blå och ibland bruntprickiga. I södra Sverige läggs de i april eller maj, i de nordligaste delarna först i juni.1,3
Honan ruvar i genomsnitt tolv dagar. Ungarna stannar ungefär lika länge i boet och matas av båda föräldrarna. I söder blir det vanligen två kullar per år, i norr en.3
Järnsparven kan häcka redan som ettåring. Den lever typiskt två år, men den äldsta kända järnsparven blev drygt tio och ett halvt år.5,8
Förväxlingsarter
Järnsparven liknar en liten gråsparv. Gråsparven är ofta rundare, har tjockare näbb och en ljusare, enfärgat grå undersida. Järnsparven har tunn och spetsig näbb och streckade flanker, och den knycker ofta med vingarna.3,7,9