Översikt
Skäggdoppingen är den största doppingen i Sverige. Den häckar främst i näringsrika sjöar och havsvikar i södra och mellersta Sverige och längs Norrlandskusten. De svenska fåglarna tillhör underarten nordlig skäggdopping, som finns i Eurasien från Irland och Portugal österut till Japan och i nordligaste Afrika.3,1,7
Det svenska beståndet uppskattas till 22 000. Arten är klassad som livskraftig både i Sverige och globalt, och den är fridlyst enligt artskyddsförordningen.4,1,7
Under 1800-talet jagades skäggdoppingen nästan till utrotning i Storbritannien. Huvudplymerna användes till damhattar och kläder, och omkring 1860 fanns bara 32 kända par kvar i England. Fågelskyddsorganisationen RSPB grundades för att skydda arten, som nu åter är vanlig där.7,8
Utseende
Skäggdoppingen är 46–51 cm lång och har ett vingspann på 59–73 cm. Vikten varierar mellan 600 och 1 500 gram, men oftast väger den omkring 1 100 gram. Kroppen och halsen är långa, och näbben är lång, smal och rak som en dolk.2
På sommaren är den lätt att känna igen. Den har svarta tofsar som står upp från huvudet, som ett par mörka öron, och en rödbrun krage med svart kant runt kinderna. Kragen är det ”skägg” som gett arten dess namn. Framifrån lyser den långa halsen vit.2,3,6
I vinterdräkt saknar den tofsar och krage, och näbben är ljusare än på sommaren. Vinterdräkten är vitare än hos de flesta andra doppingar, med vitt ovanför ögat och en skär näbb.2,7
Ungfåglarna är mörkare än de vuxna. De små dunungarna har huvudet randigt i svart och vitt, och ränderna försvinner under deras första vinter.2,7
Utbredning och förekomst i Sverige
Skäggdoppingen häckar i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. Inåt landet häckar den ganska allmänt i sjöar från norra Uppland och söderut, och längs Östersjökusten finns den ända upp till Bottenviken. Bestånden är något tätare i östra Svealand.1,2,3
Den trivs bäst i näringsrika sjöar men häckar också i havsvikar. Kring boplatsen vill den ha skyddande vass, starr eller andra växter. Ute på havet uppehåller den sig gärna på det öppna vattnet, och den kan också ses i grunda havsvikar vid stranden och på lugna, breda partier i vattendrag.1,3
De flesta skäggdoppingar lämnar Sverige i september och november. Vintern tillbringar de i västra och sydvästra Europa och i Medelhavsländerna. Några stannar kvar och övervintrar i södra Sverige, och de håller då till ute i havet.3,1
Arten har klassats som livskraftig i varje svensk rödlista sedan 2000. Under loppet av 30 år har den minskat med 15–45 procent, men under de senaste 10–15 åren har beståndet åter ökat. Vid bedömningen 2025 fanns inga tecken på någon betydande förändring. Enligt fågelinventeringarnas standardrutter ökade arten med 65 procent mellan 2002 och 2021, men under perioden 2012–2021 minskade den med 31 procent. Miljögifter har en viss negativ effekt på arten.1,4
Ekologi och häckning
Skäggdoppingen lever mest på småfisk upp till 12 cm lång. Den äter också vatteninsekter, grodor och kräftdjur, och den äter sina egna fjädrar.2,3
Parbildningen är värd att se. Paret lägger sig mitt emot varandra med kragarna utspärrade och skakar på huvudet. De kastar med huvudena och ger varandra sjögräs. Den brittiske biologen Julian Huxley skrev 1914 en uppsats om skäggdoppingens uppvaktning, och den räknas som en milstolpe i läran om djurs beteende.2,6,7
Båda könen bygger boet i vattenkanten. Det är en flytande flotte av vass, vattenväxter och ruttnande växtdelar som hålls på plats av ett vassrör eller genom att vara förankrad i botten.7,3,2,1
Honan lägger 3–6 kritvita ägg, och de ruvas i ungefär fyra veckor. Båda föräldrarna ruvar, och de börjar redan när det första ägget är lagt, så ungarna kläcks inte samtidigt. Det händer att paret lägger två kullar samma säsong. En skäggdopping häckar första gången när den är två år.3,7,2,8
Ungarna kan simma och dyka nästan direkt efter kläckningen. Föräldrarna bär dem på ryggen. När en förälder dyker blir ungarna kvar flytande på ytan medan den vuxna kommer upp en bit bort. Ungarna matas i omkring sex veckor och blir flygga efter 71–79 dagar.7,3,2,8
Förväxlingsarter
Gråhakedoppingen är lättast att förväxla med skäggdoppingen, och det gäller särskilt i vinterdräkt. Den är mindre (40–46 cm) och har proportionellt tjockare näbb. Ansiktet är grått, medan skäggdoppingens är vitt.3,5
På sommaren har gråhakedoppingen en svart hjässa som når ner under ögat, mycket ljust gråa kinder och strupe, en rödbrun hals och en grå rygg. Vinterdräkten är mörkare och mindre kontrastrik, med en diffust avgränsad mörk hjässa och ett grått ansikte. I flykten hänger skäggdoppingen med huvudet på ett tydligare sätt än gråhakedoppingen.5