Stäppsångare är en liten gråbrun sångare som tillhör familjen rörsångare som tidigare ingick i familjen sångare. Fågeln häckar från europeiska delen av Ryssland österut till västra Mongoliet och västra Kina. På senare tid har den även etablerat en liten population i Finland. Vintertid flyttar den huvudsakligen till Indien. I Sverige är arten en tillfällig gäst. Tidigare behandlades stäppsångaren och nära släktingen saxaulsångaren som en och samma art, under det svenska namnet gråsångare. IUCN kategoriserar den som livskraftig.