Svarthuvad sparv
Emberiza melanocephala

Svarthuvad sparv observationskarta
Utbredningskarta över var Svarthuvad sparv har observerats i Sverige.
Observationstrend
Senaste dygnet
Emberiza melanocephala

Utbredningskarta över var Svarthuvad sparv har observerats i Sverige.
Senaste dygnet
Svarthuvad sparv är en fågel i tättingfamiljen fältsparvar. Den häckar i östra Medelhavsområdet och västra Asien. Vintertid flyttar den huvudsakligen till Indien och närliggande länder. Tillfälligt påträffas den norr om utbredningsområdet, bland annat vid ett knappt 50-tal tillfällen i Sverige. Arten är mycket nära släkt med stäppsparven och är bortsett från hanens häckningsdräkt i princip identisk med denna. IUCN kategoriserar den som livskraftig.
Svarthuvad sparv är en fågel i tättingfamiljen fältsparvar. Den häckar i östra Medelhavsområdet och västra Asien. Vintertid flyttar den huvudsakligen till Indien och närliggande länder. Tillfälligt påträffas den norr om utbredningsområdet, bland annat vid ett knappt 50-tal tillfällen i Sverige. Arten är mycket nära släkt med stäppsparven och är bortsett från hanens häckningsdräkt i princip identisk med denna. IUCN kategoriserar den som livskraftig.
Lyssna på hur svarthuvad sparv låter i ljudspelaren ovan. Där kan du höra sång, läte och flyktläte.
Flest observationer av svarthuvad sparv rapporteras i juni, baserat på svenska fågelskådares rapporter det senaste året.
Svarthuvad sparv bedöms som extremt sällsynt i Sverige. Graderingen bygger på var och hur ofta arten setts de senaste fem åren samt BirdLife Sveriges officiella artlista.
På kartan ovan ser du var svarthuvad sparv har observerats i Sverige de senaste 12 månaderna. Zooma in för att hitta platser nära dig.
Inga observationer hittades för denna art de senaste 24 timmarna.