Mindre gulbena
Tringa flavipes

Mindre gulbena observationskarta
Utbredningskarta över var Mindre gulbena har observerats i Sverige.
Observationstrend
Senaste dygnet
Tringa flavipes

Utbredningskarta över var Mindre gulbena har observerats i Sverige.
Senaste dygnet
Mindre gulbena är en medelstor nordamerikansk vadare som tillhör familjen snäppor. Den häckar i Alaska och Kanada. Vintertid flyttar den söderut så långt som södra Sydamerika. I Europa är den en tillfällig men återkommande gäst, med bland annat ett 20-tal fynd i Sverige. Den är trots namnet och likartat utseende inte närmare släkt med större gulbena. Arten minskar kraftigt i antal och kategoriseras som sårbar av IUCN.
Mindre gulbena är en medelstor nordamerikansk vadare som tillhör familjen snäppor. Den häckar i Alaska och Kanada. Vintertid flyttar den söderut så långt som södra Sydamerika. I Europa är den en tillfällig men återkommande gäst, med bland annat ett 20-tal fynd i Sverige. Den är trots namnet och likartat utseende inte närmare släkt med större gulbena. Arten minskar kraftigt i antal och kategoriseras som sårbar av IUCN.
Lyssna på hur mindre gulbena låter i ljudspelaren ovan. Där kan du höra sång, läte, flyktläte och varningsläte.
Flest observationer av mindre gulbena rapporteras i november, baserat på svenska fågelskådares rapporter det senaste året.
Mindre gulbena bedöms som extremt sällsynt i Sverige. Graderingen bygger på var och hur ofta arten setts de senaste fem åren samt BirdLife Sveriges officiella artlista.
På kartan ovan ser du var mindre gulbena har observerats i Sverige de senaste 12 månaderna. Zooma in för att hitta platser nära dig.
Inga observationer hittades för denna art de senaste 24 timmarna.