Översikt
Mindre korsnäbb är en stor, kraftig fink. Näbben är korsad, så att spetsen på övernäbben och spetsen på undernäbben går om varandra.3,4,6
Arten hör hemma i barrskogen och lever till största delen på granfrö. Var fåglarna håller till styrs av kottarna på gran och tall. Därför kan en skog som är full av häckande korsnäbbar ena året stå tom på dem nästa.1,2
I Sverige räknas mindre korsnäbb som livskraftig, och den är Medelpads landskapsfågel.1,6
Utseende
Fågeln är 15 till 17 centimeter lång och väger upp till 40 gram. Näbben är lägre än den är lång, och övernäbben är klart grövre än undernäbben.3,5,6
Hanen är röd, i allt från orange till tegelrött, och har ljusare undersida. Övergumpen, alltså partiet ovanför stjärten, lyser tydligt röd. Honan är grågrön till gulgrön med brunaktig rygg. Hjässa, bröst och övergump har den starkaste färgen. Både hane och hona har svartbruna vingar och stjärt, och vingarna saknar vita band.4,5,6
Unga fåglar är gröngrå och har strimmor i fjäderdräkten. Färgerna varierar mycket även mellan vuxna fåglar.9
Med den korsade näbben bänder fågeln isär fjällen på kottarna så att den kommer åt fröna. Både hanen och honan gör det.9,10
Utbredning och förekomst i Sverige
Tätast sitter mindre korsnäbbarna i grandominerad barrskog, men i princip varje del av landet som har barrträd kan ha arten. Antalet styrs av kottsättningen, framför allt granens. Eftersom den växlar kan en landsdel ha gott om korsnäbbar ett år och få nästa, och siffrorna kan dessutom skifta mycket under årets gång.1,2,4
Arten håller inte fast vid en hemtrakt utan följer kottarna. Den brukar kallas invasionsart, vilket betyder att den flyttar i stora mängder först när maten tar slut, och då ofta söderut. Sett över landet är den vanligare än större korsnäbb.4,5,6
Mindre korsnäbb har bedömts som livskraftig i varje svensk rödlista sedan 2000. Vid bedömningen 2015 hade beståndet minskat med 60 till 80 procent under de föregående 30 åren, men varit stabilt de senaste tio. I bedömningen 2025 finns inga tecken på någon betydande förändring, och det finns inga kända hot mot arten.1
Fågeln är fridlyst enligt artskyddsförordningen. Den räknas även som vilt och är fredad. Den underart som finns i Sverige heter Loxia curvirostra curvirostra.1
Utanför Sverige häckar arten i barrskog i Europa, Asien, Nordafrika samt Nord- och Centralamerika. I Europa beräknas det finnas mellan 5,8 och 13 miljoner häckande par, och hela världens bestånd uppskattas till 30 till 48 miljoner fåglar. Globalt klassas arten som livskraftig.3,6
Ekologi och häckning
Mindre korsnäbb håller sig i barrskogen. Den lever mest på granfrö och i mindre mån på frö från tall. Den kan också äta frön från lärk, kärnor ur rönnbär och fjärilslarver.1,6
Grankottarna bryter fåglarna upp för att nå fröna. Tallen använder de mest på våren och sommaren, när tallkottarna öppnar sig av sig själva.1,2
Mindre korsnäbb kan ha bo i vilken månad som helst. Tyngdpunkten ligger ändå mellan januari och maj, då grankottarna öppnar sig, vilket kallas klängning. Redan i februari kan häckningen ha börjat.1,2,4
Glesa skogar och fröträdsställningar lockar häckande korsnäbbar, men också tallskog och barrskog med stort inslag av lövträd kan duga för häckningen. Viktigare än skogens ålder och uppbyggnad verkar det vara att granarna sätter mycket frö.1,2
Honan bygger boet högt uppe i en gran. Hon använder kvistar, strån, fjädrar och djurhår. Kullen består av tre till fem vita ägg med bruna fläckar, och honan ruvar dem på egen hand i 14 till 16 dagar. Ungarna kan flyga när de är ungefär två veckor gamla. Av en slump hittar man sällan ett korsnäbbsbo, utan det krävs att man letar målmedvetet.2,3,4,10
Från ett år till nästa kan boplatserna ligga flera tusen kilometer isär, och samma bestånd kan häcka i såväl norra Spanien som västra Sibirien. Sökandet efter nästa års häckningsskog börjar redan på sommaren och kan pågå in i tidig höst, och oftast överger fåglarna då trakten där de nyss häckat.1,2
Förväxlingsarter
Större korsnäbb är mycket lik mindre korsnäbb och bara något större, 16 till 18 centimeter. Huvudet är större och halsen grövre, men den viktigaste skillnaden sitter i näbben. Hos större korsnäbb är näbben nästan lika hög som den är lång, och över- och undernäbb är ungefär lika tjocka. Hos mindre korsnäbb är näbben längre och smalare, med en klenare undernäbb. Färgerna är snarlika, och att bestämma vilken art det är kräver mycket erfarenhet. Större korsnäbb häckar främst i tallskog eller barrskog med mycket tall.5,7,9
Bändelkorsnäbben häckar bara sällan och oregelbundet i Sverige, men vintrar när födan tryter kan den komma i invasioner och då synas bland mindre korsnäbbar. På vingen bär den två breda vita band och har vita spetsar på tertialerna, medan mindre korsnäbb saknar vita vingband. Den är också mindre, med slankare kropp och smalare näbb. Färgen hos en vuxen hane går åt hallonrosa, medan honor har grönaktig eller gulaktig dräkt.3,5,8
Tallbiten är större än korsnäbbarna, ungefär som en taltrast. Den har två vita vingband och en kraftig, rund näbb utan korsade spetsar.5