Översikt
Mindre sångsvan är den minsta av svanarna. Den liknar en mindre sångsvan i nedskalad form, med kortare hals och mindre gult på näbben. Den häckar på den arktiska tundran i norra Ryssland och övervintrar främst kring Nordsjön, i England och på Irland.3
I Sverige häckar arten inte. Den passerar landet i små antal när den flyttar på våren och hösten. Mindre sångsvan är fridlyst i Sverige.1
Utseende
De mindre sångsvanar som passerar Sverige är mellan 115 och 140 centimeter långa och väger mellan 3,4 och 7,8 kilo. Hanarna väger i genomsnitt 6,4 kilo och honorna 5,7 kilo. Honan är något mindre än hanen men ser likadan ut.6
En vuxen fågel är helt vit och har svarta ben. Näbben är mest svart, med gult närmast roten och ett tunt laxrosa streck längs mungipan. Ögat är mörkbrunt. Svanar som lever i järnrikt vatten, till exempel i myrsjöar, kan få gyllene eller rostfärgat huvud och hals.3,6
Den korta halsen gör att fågeln kan påminna om en stor vit gås. Den är inte mycket större än en kanadagås.6,8
Ungfåglarna är vita med inslag av matt grått, mest på huvudet och övre delen av halsen. Deras näbb är svart med en stor smutsrosa fläck som täcker det mesta av den inre halvan. Redan första sommaren är dräkten ganska vit, och den andra vintern får de de vuxnas dräkt.6
Formen på det gula på näbben är olika hos varje fågel. Därför kan forskare rita av näbbarna och känna igen enskilda svanar. På det brittiska reservatet Slimbridge har man på det sättet kunnat följa familjer i många år.6,7
Utbredning och förekomst i Sverige
De mindre sångsvanar som når Europa häckar på tundran i norra Ryssland, från Kolahalvön och långt österut i Sibirien. De kommer till häckningsplatserna kring mitten av maj och lämnar dem runt slutet av september.3,6
Fåglarna som häckar väster om Tajmyrhalvön flyttar över Vita havet, Östersjön och Elbes mynning. De övervintrar i Danmark, Nederländerna och på Brittiska öarna, och en del längs Nordsjöns södra kust. De börjar komma fram till vinterkvarteren i mitten av oktober, men många stannar i veckor eller månader på rastplatser på vägen. Från mitten av februari lämnar de vinterkvarteren.6
Allt fler fåglar stannar i dag över vintern i våtmarker i Danmark, Tyskland och Nederländerna i stället för att flyga ända till Storbritannien. Med ett varmare klimat hittar de isfria våtmarker utan att behöva flyga lika långt.8
I Sverige ses arten i mindre antal i början av april och i slutet av oktober, mest i den sydöstra delen av landet. Här rastar den vid brackvatten, på havsstränder och i jordbrukslandskapet. I den svenska rödlistan bedöms den inte, eftersom den bara passerar landet regelbundet och inte häckar här.1,3
Den nordamerikanska underarten, som på svenska kallas tundrasvan, har bara två godkända fynd i Sverige: en vuxen fågel vid Barnsjön i Växjö i april 1979 och en vuxen fågel vid Tåkern i mars 1999.2
Globalt räknas arten som livskraftig, men i Europa klassas den som sårbar. I nordvästra Europa minskar den. Den får inte jagas lagligt, men nästan hälften av de undersökta fåglarna hade blyhagel i kroppen efter att ha blivit beskjutna av tjuvjägare, och blyförgiftning är en viktig dödsorsak.6,7
Ekologi och häckning
Mindre sångsvan häckar i sumpmarker på tundran, vid grunda gölar, sjöar och vattendrag. På sommaren äter den mest vattenväxter som mannagräs, nate och ålgräs. Den når dem genom att sticka ner huvudet i vattnet eller tippa upp kroppen. Den betar också gräs på land.3,6
På vintern håller den till på gräsmarker och i våtmarker, ofta nära kusten. Natten tillbringar den på öppet vatten och dagen på skördade åkrar i närheten, där den äter spillsäd och ibland potatis. Den söker mest föda dagtid.6,8
Utanför häckningstiden är arten mycket sällskaplig, men under häckningen håller paret ett revir och försvarar det aggressivt. Paret håller ihop tills en av fåglarna dör. Arten blir könsmogen vid tre till fyra års ålder och börjar oftast häcka vid fyra år.3,6,7
Paret bygger tillsammans ett stort, kuddformat bo av växtdelar på en upphöjd plats nära öppet vatten. Honan lägger oftast tre till fem ägg och ruvar dem i 29 till 30 dygn. Ungarna är dunklädda och lämnar boet tidigt, och de kan flyga efter ungefär 40 till 45 dygn.6,7,8
Ungarna följer med föräldrarna på den första flyttningen och lär sig på så vis vägen och de viktiga rast- och betesplatserna. En del unga svanar håller sig nära föräldrarna i flera år, tills de hittat en egen partner.6,8
En fågel som når häckningsåldern lever i genomsnitt nio år till. Den äldsta kända ringmärkta mindre sångsvanen blev drygt 28 år.7
Förväxlingsarter
Sångsvanen är den art man lättast blandar ihop mindre sångsvan med. Sångsvanen är större, 140 till 160 centimeter lång, och har längre hals. Mindre sångsvan har kortare och rakare hals och rundare huvud. Sångsvanen häckar över hela Sverige och är vanlig här.4,6,8
Näbben är det säkraste kännetecknet. Hos mindre sångsvan är det svarta alltid större än det gula, och det gula slutar trubbigt framtill. Hos sångsvanen är det gula större än det svarta, det når ner nedanför näsborren och slutar oftast i en spets. Det finns mindre sångsvanar med mer eller mindre gult än vanligt, eller med rosa i stället för gult, så storleken och den korta halsen är också bra att gå efter.4,6
Knölsvanen är lätt att skilja från båda. Den har orange och svart näbb med en svart knöl på ovansidan, håller ofta halsen S-formad och har en lång, uppstickande stjärt.5
Unga svanar kan vara svårare. Ungfåglar av sångsvan och knölsvan är gråbrunvita. Unga mindre sångsvanar är vitare, med blekt grått mest på huvud och hals, och har rosa på näbben.4,5,6,8