Översikt
Storskraken är en stor dykand som lever av fisk. Den hör till gruppen sågnäbbar, som har fått sitt namn efter den tandade näbben som fisken fångas med.8
I Sverige häckar den över hela landet, både längs kusterna och vid sjöar och större vattendrag inne i landet. Beståndet uppskattades 2018 till omkring 34 000 par.1,4
Storskraken klassas som livskraftig i den svenska rödlistan från 2025, och beståndet ökar. Under tioårsperioden fram till ungefär 2022 hörde den till de fågelarter som hade ökat mest i Sverige.1,3
Hela världens bestånd uppskattas till mellan 1,7 och 2,4 miljoner fåglar, varav 66 800 till 103 000 par finns i Europa. Globalt räknas arten som livskraftig.4
Arten är fridlyst i Sverige. Den räknas också som vilt, vilket innebär att den är fredad men att jakt kan tillåtas.1
Utseende
Storskraken är ungefär 58 till 68 centimeter lång och har ett vingspann på 78 till 94 centimeter. Den väger mellan 1,2 och 2 kilo. Hanarna är i genomsnitt något större än honorna.4,6
Hanen i praktdräkt ser mycket ljus ut på håll. Huvudet är mörkgrönt, ryggen svart och undersidan vit. Under vinter och vår har den vita dräkten en laxrosa ton, som troligen kommer från färgämnen i födan, bland annat i vissa kräftdjur och fiskar. Vingarna är nästan vita.2,4,6
Honan har ett brunt huvud som slutar i en skarp gräns mot den ljusa halsen. Hakan är vit, ovansidan askgrå och undersidan vit. Hon har längre nackfjädrar än hanen, så att det bildas en liten tofs i nacken.2,4
Från juli till oktober bär hanen en så kallad eklipsdräkt, en enklare dräkt efter ruggningen. Då är han mest grå med rödbrunt huvud och vit haka och liknar honan. Ungfåglarna liknar också honan, men nacktofsen är mindre och de har ett kort, svartkantat vitt streck mellan ögat och näbben.4,6
Näbben är lång, smal och röd, med en svart krok i spetsen som böjer sig nedåt. Längs kanterna sitter små tandliknande utskott som pekar bakåt och ger grepp om fisken.4,6
Halsen är lång, men fågeln drar ofta in den när den simmar. Oftast flyter den högt på vattnet, men den kan också ligga djupt som en skarv. I flykten påminner den om en lom eller dopping, med halsen rakt utsträckt, en rak flyktlinje och snabba, grunda vingslag.4,6
Utbredning och förekomst i Sverige
Storskraken häckar i hela Sverige. Man hittar den vid kusterna och inne i landet vid sjöar och längs större vattendrag. Den är förhållandevis vanlig i fjällkedjan, och i södra Sverige är den inte lika bunden till kusten som småskraken.1
Flest storskrakar finns i den östra skärgården, och tyngdpunkten ligger längs ostkusten.4,2
Den trivs vid sjöar, gärna sådana med klart vatten, och vid älvar, åar och bäckar. Den finns också längs kusten, ute i havet och i bräckt vatten.1
I september börjar kullarna slå sig samman till stora flockar. På samlingsplatser som Roxen och Åsnen kan det finnas upp till 25 000 fåglar.2
Storskraken är flyttfågel. Många övervintrar på ostkusten söder om Stockholm eller på västkusten, och andra i Danmark, Tyskland, Polen och Nederländerna. Hur många som stannar i Östersjön beror på isen, och upp till 70 000 fåglar har räknats där.4,2
Under sommaren flyttar de flesta hanarna i Västeuropa norrut till fjordarna i Finnmark i norra Norge, framför allt Tanafjorden. Där ruggar de från juni till september, medan honorna stannar kvar med ungarna.6
Ekologi och häckning
Storskraken lever mest av småfisk, som den dyker efter i djupt och klart vatten. Den äter också insekter, kräftdjur och blötdjur.2,4,1
På hösten fiskar storskrakarna ofta tillsammans. De lägger sig på en linje som går parallellt med stranden och simmar in mot land medan de dyker hela tiden, så att småfisken drivs framför dem. De kan också ställa sig i en halvcirkel och driva fisken in mot grunt vatten.4,6
Under häckningen lever storskrakarna i par. Honan väljer helst ett ihåligt träd eller en holk med stort ingångshål, gärna runt 15 centimeter brett. Där det saknas träd kan boet ligga i en klipphåla.4,2,6
Äggen läggs från mitten av april till början av maj. Honan lägger oftast sju till tolv ägg, och det blir en kull per år. Bara honan ruvar, och ruvningen tar 30 till 32 dagar.2,7
När ungarna ska lämna boet flyger honan ner och lockar på dem från marken, och ungarna hoppar ut. Flera kullar kan gå ihop i ett slags dagis, och enskilda honor har setts med över 70 ungar samtidigt.2,6
Ungarna kan flyga när de är 60 till 70 dagar gamla. De flesta häckar första gången vid två års ålder.6,7
Förväxlingsarter
Storskraken förväxlas lättast med småskraken. Småskraken är mindre, 52 till 59 centimeter lång, och har en smalare kropp, tunnare näbb, smalare hals och en spretigare nacktofs.5,4
Småskrakehanen har röda ögon och ser mörkare ut. Halsen och bröstet är mörka, medan storskrakehanens hals är helt vit. På sidan har han ett svart fält med vita fläckar, och han har mindre vitt på vingen.2,4,5
Honorna är svårare att skilja åt. Hos småskrakehonan går det brunt på huvudet över i det grå utan någon skarp gräns, medan storskrakehonan har en tydlig gräns mellan det bruna huvudet och den ljusa halsen. Båda könen hos småskraken har svarta streck i det vita fältet på vingen.4,5,2