Översikt
Mindre skrikörn är en örn i familjen hökar och hör till släktet Clanga. Dess närmaste släktingar är större skrikörn och indisk skrikörn. Bland örnar räknas den som ganska liten, men den är ändå betydligt större än en vråk.2
I Sverige häckar arten inte, men den dyker upp här år efter år som en sällsynt gäst. Den är fridlyst. Sett över hela världen bedöms arten som livskraftig.1,2,4
Utseende
Fågeln mäter omkring 60 centimeter från näbb till stjärt, och de utbredda vingarna spänner ungefär 150 centimeter. Med örnmått mätt är både huvudet och näbben små.2,4
Den vuxna fågeln har ljusbrunt huvud och ljusbruna vingtäckare (de mindre fjädrarna som täcker vingpennornas bas), medan resten av dräkten är mörk. Strax ovanför stjärten, på övergumpen, sitter ett tydligt vitt V som finns kvar även hos vuxna fåglar. Ovanpå vingen, nära kroppen, brukar en vit fläck synas.2,4
Hos ungfågeln är det vita mer utbrett, men ljust och mörkt i vingen skiljer sig mindre åt än hos den vuxna. Vingens långa flygfjädrar, både handpennor och armpennor, har tydliga vita fläckar, medan täckarna är helt utan fläckar. I nacken har den unga fågeln en gräddfärgad fläck.2,4
Utbredning och förekomst i Sverige
Mindre skrikörn häckar i Central- och Östeuropa och vidare åt sydost till Turkiet och Armenien. Lokalt når utbredningen ända bort till låglandet kring Kaspiska havet. Det europeiska beståndet uppskattas till 16 400 till 22 100 par, och världsbeståndet till mellan 44 999 och 60 500 vuxna fåglar. De europeiska fåglarna flyttar till södra Afrika för vintern.2,4
I Sverige är arten en regelbunden men fåtalig besökare som inte häckar. I den svenska rödlistan 2025 har den kategorin NA, ej tillämplig, med motiveringen att den förekommer regelbundet men inte fortplantar sig här. Artdatabanken har totalt 1027 fynd av arten registrerade.1,2
Ett exempel på när den kan dyka upp: under Kristi himmelfärdshelgen i början av maj 2016 rapporterades mindre skrikörn från Öland, samtidigt som flera andra ovanliga fåglar sågs i landet.6
Arten är fridlyst enligt artskyddsförordningen. Den räknas även som vilt, vilket innebär att den är fredad.1
Ekologi och häckning
Arten är mycket skygg. Födan söks i öppna marker eller i gles skog. I utbredningens nordvästra del håller fåglarna fast vid samma revir från år till år, och reviren är jämnt fördelade.4
Den lever av små däggdjur, framför allt sorkar, sislar, råttor och möss. På marken fångar den också småfåglar, groddjur och kräldjur, någon gång insekter, bland annat termiter. Ibland äter den as.2,4
Honan börjar ruva redan när det första ägget är lagt. Den äldsta ungen hinner därför bli störst och tar förr eller senare livet av sina syskon och äter upp dem, något som kallas kainism. Det krävs ett år med ett mycket rikt utbud av byten för att mer än en unge ska lämna boet flygfärdig. Boet byggs i ett träd. Kullen är på ett till tre ägg, som är vita med gulbruna fläckar.2,4
Förväxlingsarter
Mindre skrikörn är mycket lik större skrikörn i både storlek och allmänt utseende, och en hane av större skrikörn kan vara bara lite större än en hane av mindre. Större skrikörn blir omkring 65 centimeter lång med ett vingspann på 160 centimeter. Skåne är där större skrikörn främst ses i Sverige, och arten är sällsynt här men noteras årligen.3,5
Vuxna fåglar skiljs på huvud och vingtäckare: ljusa hos mindre skrikörn, mörkbruna hos större. Hos större skrikörn är de övre stjärttäckarna mörka och armen enfärgat svartbrun, och i regel är hela fågeln tydligt mörkare. Mot de mycket breda vingarna ser huvudet på större skrikörn litet ut. Den vita vingfläcken finns inte, och V:et på övergumpen syns dåligt.3,4,5
Bland ungfåglarna är unga större skrikörnar betydligt kraftigare fläckade och bandade, även på täckarna. En ung mindre skrikörn känns igen på ofläckade täckare och den gräddfärgade nackfläcken.4,5
Mindre och större skrikörn får ibland hybrider med varandra. Utan att ses på nära håll går en sådan fågel knappt att bestämma. En skrikörn som inte kunnat artbestämmas kan rapporteras till Artdatabanken som mindre skrikörn/större skrikörn.1,4